Leeftijd op de kunst?


1e ontmoeting bij de kunst

De allereerste ontmoeting met de leerlingen van De!Kunsthumaniora verliep in het begin wat stroef, maar naarmate we “elkaar leerden kennen” kregen we toch wat meer vertrouwen om echt voluit te spreken over de zaken dat ons interesseerden. Maar ik zal beginnen bij het begin.

Aan het begin van deze namiddag hebben we een soort van “filosofie roulette” gedaan, hierbij kregen wij (leerlingen van het Xaveriuscollege) enkele filosofische stellingen waarbij we dan met een doorschuifsysteem konden discussiëren met iedereen en zo ook een beeld konden scheppen over de ander. Dan werden we opgedeeld in groepen, en zijn we aan de slag gegaan.

Ik ben binnen mijn groep begonnen met de brede stelling: “Wat heeft de kunst nog te betekenen in de 21 eeuw?”. Van hieruit zijn we dan vertrokken met de discussie en hebben we zo enkele gedachten kunnen lozen omtrent deze vraagstelling. In het begin verliep het wat moeilijk omdat het zo'n brede vraag is en dit bracht dan ook een heleboel subvragen met zich mee, maar we zijn uiteindelijk gebotst op een zeer interessante stelling, nl. of dat met een leeftijd kan plakken op kunst. Hierbij zijn we voortgevloeid in de vraagstelling of dat er een leeftijdsgrens bestaat op kunst en zijn we uiteindelijk gekomen op; “Kan je kunst in leeftijdscategorieën opdelen?”. Dit vonden we zeer interessant om mee te werken, en we waren er ook snel mee eens dat wanneer men echt bewust leeftijdscategorieën zal plaatsten op de kunst, men al snel bij de commerciële kunst zit. Bijvoorbeeld kinderboeken die speciaal gemaakt worden voor kinderen van 0-2j om te verkopen.  We hebben veel discussies gehad of dat de kunst zich moet aanpassen aan de rest, want deels waren we het mee eens dat dit totaal niet geval moet zijn om van kunst te kunnen spreken, maar het gebeurt wel vaker dat men dit doet gewoon zodat de rest zich aangesproken zal voelen en vooral zodat het werk ook aangesproken wordt.  

Bij deze stelling werden er ook nog een aantal subvragen gesteld, maar ik denk dat dit toch de essentie was van onze 1e ontmoeting/gespreksonderwerp. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Witloof en Gadamer

De mythe van Platonov

Hamlet: To like or not to like