De mythe van Platonov


Platonov

Platonov, een visualisatie van de ellendige sleur van het leven. Hierbij toch een poging tot een filosofische benadering.

Wat mij het meeste is bijgebleven is hoe vermoeiend en zwaar deze voorstelling was. Het was bijna een “dramashow” over hoe ellendig het leven van de meester wel niet kan zijn. De aandoenlijke personages strompelen elk op hun manier heen en weer tussen dronkenschap en ontnuchtering.
Platonov wordt een wrange komedie over een generaalsweduwe, een arts, een grootgrondbezitter, een stiefzoon, een studente, een paardendief, een jonge moeder en een moordenaar en - last but not least - over een totaal gedesillusioneerde schoolmeester die zijn hele wereld ziet wankelen. 

De battle van Sisyphus
Wanneer ik erbij stil sta, dan trekt “het wanhopige” mijn meeste aandacht. Het doet me denken aan de mythe van Sisyphus waarbij de wanhopige sleur en energie zich transformeert in zijn eigen geluk. Ik zie dit in de voorstelling onder de vorm van de wanhopige alledaagse sleur waar dat de meester mee moet leven. Elke keer wanneer hij het probeert op te lossen, of om het beste ervan te maken/te leven met zijn gebreken en die te accepteren, rolt de steen weer terug naar beneden en moet hij bij wijze van spreken weer helemaal opnieuw beginnen. En dit gebeurt heel de voorstelling lang, niet enkel bij de meester, maar ook bij de andere personages. Heel de voorstelling lang zijn er hindernissen waardoor het doel nooit echt bereikt wordt. 

Of dat ze nu wel degelijk gelukkige figuren zijn, is een ander verhaal…

Reacties

Populaire posts van deze blog

Witloof en Gadamer

Hamlet: To like or not to like